Okiem przyrodnika – kaczka krzyżówka

Kaczka krzyżówka jest najliczniejszym przedstawicielem rodziny Anatidae. Spotkać ją można praktycznie na całym świecie. Oczywiście, naturalny zasięg występowania ogranicza się do półkuli północnej, jednak za sprawą ludzkiej działalności krzyżówki można także obserwować w Australii czy Nowej Zelandii. W okresie godowym oraz lęgowym łatwo można rozróżnić samca od samicy. Przede wszystkim, jak to u kaczek bywa, samiec jest zdecydowanie bardziej kontrastowo upierzony. Głowa zielona z kontrastującym z nią żółtym dziobem, połyskująca w słońcu na fioletowo bądź granatowo. Wyraźnie oddzielona białą obrożą od reszty ciała. Wole i pierś są brązowe, natomiast brzuch biały. Na kuprze samiec posiada dwa czarne kędziorki. Wierzch ciała jest szaro wybarwiony, podobnie z resztą jak boki. W locie u osobników obu płci na skrzydłach wyróżnia się charakterystyczne biało obrzeżone niebieskie lusterko, które podobnie jak głowa połyskuje w świetle słonecznym. Samica od samca posiada zdecydowanie bardziej stonowane upierzenie, bowiem cała jest czarnobrązowa z pomarańczowym dziobem, na którym niekiedy znajduje się czarna plama. Waga tego gatunku może się wahać od 700 – 1600 gramów, co wynika z różnicy w wielkości między samcem a samicą. Ten pierwszy jest o wiele większy od samicy, co widać podczas obserwacji gatunku. Długość ciała także jest bardzo rozbieżna i wynosi od 50 – 65 cm. Bazę pokarmową krzyżówki stanowi wszystko co można zjeść.

Szymon Król 2BG

Powyższy wpis jest trzecią pracą nadesłaną na konkurs “Okiem przyrodnika”

Adam Balon

Nauczyciel biologii i opiekun szkolnego kółka ekologicznego. Specjalista w zakresie bioróżnorodności przyrody Siemianowic Śląskich.

Zmiana rozmiaru czcionki
Zmiana kolorów
%d bloggers like this: