Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności

Alicja i Natalia z klasy 2b wzięły udział w XXV Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Tematyka wiodąca tej olimpiady to “Cukrzyca – prewencja i leczenie dietą”.  Zawody II stopnia (eliminacje okręgowe) w formie on line odbyły się w dniu 4 grudnia 2020 r. Przeprowadziło je certyfikowane Centrum Egzaminów Testowych Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Do eliminacji okręgowych zakwalifikowano 612 osób z ponad 300-u szkół. 

Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problematyką potrzeb pokarmowych człowieka i sposobów ich prawidłowego zaspakajania, wartości odżywczej i prozdrowotnej żywności oraz roli żywienia w zapobieganiu chorobom dietozależnym, a także tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy.

Trzymamy kciuki i życzymy udziału w kolejnych etapach!

 

Jolanta Kulik

Nauczyciel edukacji dla bezpieczeństwa, wf oraz ratownictwa. Z tą Panią żaden wypadek nie jest groźny :)

Skip to content